Techniczny wzrost cen cukru – raport surowcowy

Techniczny wzrost cen cukru – raport surowcowy

Po spadkowym poniedziałku, wczoraj notowania indeksu CRB odrobiły część strat. We wtorek indeks ten wzrósł o 0,87% do poziomu 270,15 pkt. Wpływ na ten wzrost miały przede wszystkim zwyżki cen wielu towarów rolnych (zboża, kawa, cukier, itd.), a także metali.

Dynamiczna zwyżka cen cukru

Notowania kontraktów na cukier na ICE (tzw. Sugar #11 Future) wzrosły wczoraj o ponad 4%. Ruch ten należy tłumaczyć przede wszystkim względami technicznymi – najbliższym wsparciem dla cen cukru jest rejon 15,40-15,50 centów za funt, który jest wyznaczony przez jedno ze zniesień Fibonacciego (23,6% ruchu spadkowego trwającego od drugiej połowy czerwca do początku października).

Tymczasem wczorajszy ruch wzrostowy zatrzymał się w okolicach linii 30-sesyjnej średniej cen cukru. Dzisiaj notowania tego surowca poruszają się tuż poniżej tej technicznej bariery.

Z fundamentalnego punktu widzenia notowania cukru nie mają powodów do zwyżki. Podaż tego surowca na globalnym rynku jest duża – co więcej, od kilku lat (od sezonu 2010/2011) przekracza ona poziom globalnego popytu na cukier. W bieżącym i przyszłym sezonie również prognozowane są nadwyżki na rynku cukru – a jedynym pocieszeniem dla strony popytowej jest fakt, że mają być one coraz mniejsze.

Wolniejsze tempo prac brazylijskich cukrowni

W krótkim terminie stronę popytową na rynku cukru mogą jednak wspierać informacje napływające z Brazylii – kraju będącego największym producentem i eksporterem tego surowca na świecie. Wczoraj powiązane z rynkiem cukru brazylijskie stowarzyszenie Unica poinformowało o zmniejszającym się tempie przerobu trzciny cukrowej na cukier w Brazylii. W drugiej połowie października wyprodukowane zostało 2,05 mln ton cukru, podczas gdy jeszcze w pierwszej połowie minionego miesiąca było to 2,37 mln ton cukru.

W południowej części Brazylii, gdzie produkuje się najwięcej cukru, na razie swoją działalność w tym sezonie zakończyło dopiero 48 z 320 cukrowni. Jak dotychczas, te 48 cukrowni przerobiło ok. 16% mniej cukru niż w ubiegłym roku ze względu na suszę, jaka nawiedziła Brazylię w tym sezonie. Nie zmienia to jednak faktu, że globalna podaż cukru i tak powinna być w tym roku duża.

1

Wykres 1. Notowania cukru w USA – dane dzienne.

Duży popyt na soję

Wczoraj wyraźnie wzrosły także notowania soi – o niemal 4%. Wynika to z faktu, że podaż tego zboża jest obecnie nieco mniejsza niż tego oczekiwano. Wielu amerykańskich farmerów wstrzymuje się bowiem ze sprzedażą soi w oczekiwaniu na wyższy poziom cen. Tymczasem popyt na soję jest spory – w dalszym ciągu nie słabnie eksport amerykańskiej soi.

Notowania soi znajdują się w krótkoterminowym trendzie wzrostowym już od początku października. Dzisiaj rano cena tego surowca nadal rośnie, ocierając się obecnie o poziom 1080 USD za 100 buszli. Najbliższym technicznym poziomem oporu są okolice 1115-1117 USD za 100 buszli.

2

Wykres 2. Notowania soi w USA – dane dzienne.

Dorota Sierakowska
DM BOŚ

Previous Poranny komentarz walutowy - ważny dzień dla funta
Next Dolar wraca do zwyżek - Raport dzienny FX

Może to Ci się spodoba

Analizy surowców 0 Comments

Pallad w obliczu technicznego oporu

Notowania palladu, podobnie jak ceny złota, w ostatnich dniach delikatnie wzrosły. I również podobnie jak w przypadku złota, cena palladu obecnie zbliżyła się do ważnego technicznego poziomu oporu. W przypadku

Analizy surowców 0 Comments

Chińska zagadka ciąży notowaniom miedzi – komentarz surowcowy

W centrum uwagi: • Czekanie na chiński odczyt wskaźnika PMI szkodzi notowaniom miedzi • Inwestorzy odwrócili się od złota, dobry czas na zakupy? Ostatnie tygodnie nie były pomyślne dla większości

Analizy surowców 0 Comments

Cena złota nadal powyżej 1226 USD za uncję

Od wczoraj notowania złota delikatnie spadają, co wynika m.in. z umocnienia amerykańskiego dolara. Niemniej jednak, cena uncji żółtego kruszcu utrzymuje się powyżej poziomu wsparcia w okolicach 1226 USD. W ostatnich

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź