Jak dbać o jamę ustną?

Jak dbać o jamę ustną?

Jama ustna to naprawdę ciekawa część naszego ciała. Jest ona niesamowicie wrażliwa, co ma swoje wady, kiedy się w okolice ust uderzymy, ale ma też swoje zalety, ponieważ bez niej nie poznalibyśmy smaków ani przyjemności płynącej z pocałunku. Jest to też miejsce zadziwiająco wytrzymałe, ponieważ jeśli jedzenie parzy nas w palce, szybko wrzucamy je do ust. Kontrastów w niej nie brakuje, bo obok delikatnego języka i błon śluzowych, znajdziemy wielkie i twarde zęby. Jest to jednocześnie wnętrze ciała, wilgotne i ciepłe, jak również element kontaktujący się ze światem zewnętrznym. Jama ustna mówi, gryzie, oddycha, smakuje, żuje, pluje, gwiżdże i robi całą masę innych rzeczy. Tak wielka wszechstronność powoduje, że dbanie o jamę ustną wcale nie jest takie proste.

Więcej o specyfice dbania o jamę ustną dowiesz się na gardent.pl >>

Przede wszystkim pokarm

    Naszym największym wrogiem w kwestii dbania o jamę ustną jest pokarm. Mówiąc za dużo czy oddychając za mocno raczej nie zrobimy sobie krzywdy. Jedzenie to już jednak zupełnie inna kwestia. Nawet nie samo jedzenie, bo póki nie zasmakujemy w gwoździach, też nic nie powinno nam się przytrafić. Jama ustna to jednak pierwszy element układu pokarmowego, który trawi żywność i tak, już w ustach zaczyna się trawienie. Zęby pokarm rozcierają, ślina go nawilża i rozpoczyna też procesy trawienne. Przełykamy, ale nie jest to proces idealny. Resztki jedzenia pozostają miedzy zębami, a ślina zamienia się w zawiesinę pełną przede wszystkim węglowodanów. A te są znakomitym pokarmem dla bakterii. Z kolei jama ustna sama w sobie, wilgotna i ciepła, to idealne miejsce dla rozwoju bakterii. Kiedy je nakarmimy, możemy mieć pewność, że niebezpieczne bakterie zaczną się mnożyć.

    Czynnikiem ryzyka są resztki śliny, płytka nazębna, kamień nazębny, szczeliny w zębach, odsłonięte dziąsła, uszkodzenia błon śluzowych i cała masa większych i mniejszych problemów, które mogą pojawić się w ustach.

Co zrobić?

    Profilaktyka wszelkich problemów na szczęście nie jest specjalnie skomplikowana. Polega po prostu na utrzymywaniu jamy ustnej w odpowiedniej czystości.

    Najważniejsze jest tuta naturalnie mycie zębów. Powinno się ono składać ze szczotkowania oraz nitkowania. Szczotkowanie jest w stanie poradzić sobie z resztkami jedzenia przyległymi do powierzchni zębów, które widzimy. Bezpośrednio lub z użyciem lusterka. Bardzo ważna jest tutaj zwłaszcza odpowiednia technika szczotkowania. Nie wolno zapominać o dobrej paście i właściwym czasie mycia zębów. Nitkowanie z kolei pozwala na usuwanie resztek jedzenia spomiędzy zębów, gdzie szczotka nie dochodzi.

    Oprócz zębów w ustach jest pełno innych zakamarków i błon śluzowych. Je też warto jest oczyszczać szczoteczką, koniecznie miękką i wykonując delikatne ruchy. Najwięcej uwagi należy poświęcić językowi i jego kubeczkom smakowym.

    Warto jest ponadto wykorzystywać antybakteryjne płyny do płukania ust. Są w stanie wymordować większość szkodliwych bakterii. Trzeba jedynie pamiętać, by po przepłukaniu ust takim płynem nie płukać jeszcze raz wodą. Stracimy wtedy dużą część ochrony antybakteryjnej, co zupełnie mija się z celem samego płukania.

Previous Małe i średnie firmy będą mogły wytwarzać prąd w mikroinstalacjach. To pomoże im obniżyć koszty energii
Next Pozytywna obecność w mediach przekłada się na reputację marki

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Koszty opieki zdrowotnej będą rosnąć

Starzejące się społeczeństwo i zwiększony popyt na świadczenia medyczne, brak lekarzy i pielęgniarek, który wymusza podwyżki ich wynagrodzeń, oraz konieczność inwestowania w nowoczesne technologie i sprzęt diagnostyczny – to główne czynniki, które składają się na

Wiadomości 0 Comments

Korporacje zainteresowane start-upami. Dzięki ich wsparciu mogą zaistnieć globalnie

Duże firmy potrzebują start-upów. Dzięki nim zwiększają swoje szansę, aby nadążyć za zmianami w branży i reagować na nowe sytuację na rynku. Modeli współpracy jest wiele, korporacje mogą występować w roli klienta, partnera

Wiadomości

Jak korzystać z rządowego wsparcia eksportu?

Mimo rosyjskiego embarga w 2014 roku wartość polskiego eksportu żywności zwiększyła się o 4,5 proc. do 21,3 mld euro w porównaniu do roku poprzedniego. Co więcej: według prognoz w najbliższych

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź